Maanantai 20.11.2017
Nimipäivää viettävät tänään
Jalmari, Jari
Suomeksi
På Svenska
In English
на русском языке
Auf Deutsch
en Français
en Español
in Italiano
在中國
Olet tässä:  Etusivu Tietoa Lohjasta › Lohja Ennen ja Nyt

Tietoa Lohjasta

Lohja - Lojo

Lohja (ruots. Lojo) on kaupunki, joka sijaitsee Uudenmaan maakunnassa, Etelä-Suomen läänissä. Kunnallishallinto Lohjan kunnassa käynnistyi vuonna 1867. Lohjan kunnan sisällä toimi vuosina 1911-1925 puoliksi itsehallinnollinen "Lohjannummi - Lojobacken taajaväkinen yhdyskunta". Lohjan eli Kiviniemen kylä, Pappilan, Moision ja Ojamon yksinäistilat erotettiin Lohjan kauppalaksi vuoden 1926 alusta. Kauppala muuttui kaupungiksi 1.1.1969.

Reikäleivän mallinen kuntajako kesti Lohjalla 70 vuotta. Lohjan kaupungissa ja Lohjan kunnassa pidettiin kuntien yhdistämistä koskeva kansanäänestys vuonna 1995. Sekä kaupunki että kunta lakkautettiin 1. tammikuuta 1997 ja tilalle perustettiin uusi Lohjan kaupunki.

1.1. 2013 Lohjan kaupunki, Karjalohjan kunta ja Nummi-Pusulan kunta muodostivat yhdistyneen noin 47 000 asukkaan kaupungin. Kaupunki on kaksikielinen, enemmistö puhuu suomea ja 4,1 % ruotsia.

Lohjan pinta-ala on 1109,72 km², josta maapinta-ala 939,02 km² ja vesipinta-ala 170,70 km². Uudenmaan suurin järvi, Lohjanjärvi, on suurelta osin kunnan alueella.

Lisätietoa Lohjasta mm. tilastoista löydät Lohjan kaupungin sivuilta

Lohjalaisesta omenasta ja omenakaupunkitittelistä löydät lisätietoa täältä

Matkailukohteita pähkinänkuoressa

Lohjan seudulla on päivämatkailun puitteissa mahdollisuus nähdä ja kokea monenlaista mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa.

Moni ei ehkä tiedä, että suomalaisen kaivostoiminnan juuret ovat Lohjalla Ojamon kartanon mailla ja että perinne elää yhä vahvana Tytyrin Kaivoksessa ja kaivosmuseossa. Lohjan Sammatin kylässä voi tutustua kansalliskirjailijamme Elias Lönrotin vaiheisiin.

Nummi-Pusulan nähtävyyksiä ovat mm. Aira Samulinin rajakarjalainen hirsilinna Hyrsylän mutka, Valion Meijerimuseo ja Kovelan traktorimuseo. Majoituspaikoista mainittakoon Myllyniemen matkailumaatila.

Karjalohjan seudulla on paljon mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. Karjalohja sijaitsee Lohjanjärven rannalla, joten tarjontaa mm. vuokramökeistä on paljon. Karjalohjan seudun matkailuyrittäjistä löytyy tietoa täältä.

Naapurikuntien matkailulinkkejä:
Raasepori
Siuntio
Inkoo
Salo
Vihti
Tammela
Somero

Liessaaren silta Lohjalla

Olet tässä:  Etusivu Tietoa Lohjasta › Lohja Ennen ja Nyt
Sivun alkuun